Me lähdettiin aika soitellen tähän ikkunasotaan. Nyt kun ollaan näiden päätösten kanssa loppusuoralla, täytyy sanoa, että jos uudelleen lähtisimme kilpailuttamaan ikkunoita, perehtyisimme näihin ikkunamahdollisuuksiin paremmin ennen yhdenkään tarjouspyynnön lähettämistä. Hirveästi on nimittäin mennyt aikaa turhiin tarjouskierroksiin, kun ei osaa heti kysyä oikeita kysymyksiä. Toisaalta eri firmojen kanssa käydyt puhelut, palaverit ja sähköpostirallit ovat opettaneet paljon ja en tiedä, olisiko tätä kaikkea voinut oppiakaan pelkän googlettelun avulla.
Kuva Mikkelin asuntomessuilta, Talo Vahvaselkä. Kuvassa näkyy vasemmalla Klas1:n ikkunat ja oikealla Profinin liukulasiseinä. |
Ainut varma asia meille oli alussa se, että haluamme talomme lasipäätyyn liukulasiseinän. Nopean googlettelun perusteella tällaiset kuuluivat ainakin Klas1:n, Tiivin ja Pihlan valikoimiin, joten ensimmäiset tarjouspyynnöt lähetimme näihin firmoihin. Yllättäen etenkin Tiivin ja Pihlan tarjoustavat olivat identtisiä ja huomasimmekin, että kaikki kolme firmaa ovat samaa Inwido-konsernia. Tämä tuntui kilpailuttamisen näkökulmasta vähän pettymykseltä, mutta toisaalta vahvuuksiakin isolla konsernilla on, sillä pystyvät käyttämään toistensa tuotteita ja siten tarjoamaan asiakkaalle laajemman valikoiman. Myös Profinilta kyselimme liukulasiseinää, mutta tekevät yhteistyötä Klas1:n kanssa ja pyysivät kääntymään heidän puoleensa. Antoivat tosin myöhemmin vielä omankin tarjouksensa.
Nämä kaikki mainitsemamme firmat toimittavat liukulasiseiniä puu-alumiinirunkoisina. Todella käytettyjähän ne nykyään ovat, mutta lasiseinää pohtiessamme kuulimme paljon eri tahoilta epäilyjä siitä, miten puu-alumiinirunko kestää käyttöä ja säävaihteluita. Liukuva elementti on kuitenkin noin kolme metriä korkea ja lähes kaksi metriä leveä, joten painoakin sillä on. Puu on aina elävä materiaali ja tämä saattaa aiheuttaa riskejä toimintavarmuuteen. Toisaalta lasiseinä tulee meille kolmen metrin terassisyvennykseen, joten se ei onneksi ole täysin säiden armoilla. Lopulta kyseessä on kuitenkin useiden tuhansien eurojen hankinta, joten emme halua ottaa pienintäkään riskiä toimintavarmuuden suhteen. Näiden pohdintojen perusteella päädyimme siihen, että haluamme liukulasiseinän alumiinirunkoisena. Tämä on taas niitä ratkaisuja, joissa itse materiaali ei ole puun kanssa yhtä ekologinen, mutta oletettava elinkaari on pidempi, mikä puoltaa alumiinin käyttämistä.
Kun olimme päätyneet alumiinirunkoiseen liukulasiseinään, kilpailutukseen tulivat mukaan Alufront ja Domlux. Alufront valmistaa pohjoismaista Sapa-liukuovea ja Domlux saksalaista Schükoa. Näitä käytetään paljon muun muassa julkisessa ja teollisuusrakentamisessa ja tuntuu, että näiden toimintavarmuuteen uskaltaisi luottaa. Domlux valmistaa toki liukuovien lisäksi muitakin ikkunoita ja heiltä saisi koko paketin samasta paikasta. Talon muista ikkunoista pyysimme tarjouksen myös Alavus-ikkunoilta.
Kiinteä ikkuna. Tyylikäs ja riittävän vähäeleinen mun makuun. Voikun näitä voisi laittaa joka paikkaan. Kuva Pytinkimessuilta, Domluxin esittelypisteeltä. |
Me ollaan vieläkin vaiheessa päätöksen kanssa, mutta tässä vaiheessa osaamme jo sanoa, että ikkunoita kilpailuttavan kannattaa jo etukäteen miettiä ainakin tällaisia asioita:
- Mitkä ikkunat tulevat kiinteinä / aukeavina? Meillä suurin
osa ikkunoista tulee kiinteinä ja ne yhdessä liukulasiseinän
kanssa ovat tietenkin tärkein osa arkkitehtuuria. Yllättävän paljon
olemme saaneet kuitenkin kulutettua aikaa myös aukeavien ikkunoiden
kanssa, vaikka niitä tulee vain makuu- ja pesuhuoneisiin. Suurin osa
ikkunavalmistajista tarjoaa perinteisiä MSEA-ikkunoita,
joissa on kaksi puitetta ja sälekaihtimet asennetaan niiden
väliin. Tämä houkuttaa nimenomaan siksi, että sälekaihtimet saisi
suojaan pölyltä. Toisena vaihtoehtona esim. Klas1 valmistaa niin kutsuttuja
yksipuitteisia DKA-ikkunoita, jotka saa kipattua tuuletusasentoon ja sen lisäksi
avattua perinteisesti. Etuna on MSEA-ikkunaa
selkeälinjaisempi ulkonäkö. Tässä vain mietityttää se, että pintaan
asennettavat kaihtimet ovat pölyn armoilla. Ja jos kiinteän ja kipattavan ikkunan laittaa samaan karmiin (esim. meillä makuuhuoneissa), valoaukot eivät tule yhtä isoiksi. Tämäkin hieman häiritsee mun esteettistä silmää. Vaikeita valintoja.
- Miten innokas ikkunanpesijä olet? Kiinteät ikkunat sekä modernit kippi-ikkunat (DKA) ovat pesijäystävällisiä, sillä niissä on vain kaksi pestävää pintaa. Toisaalta mä ainakin harrastan tätä huvia niin harvoin, että ei muodostunut määrääväksi tekijäksi valintoja pohtiessa.
Perinteinen MSEA-ikkuna. Kuva Pytinkimessuilta, Domluxin esittelypisteeltä. |
- Karmisyvyys? Seinärakenteet ovat kai nykyään usein aika paksuja, joten karmikin saa usein olla varsin syvä, helpottaa kuulemma asentamista. Meille tulee 210mm, toinen vaihtoehto olisi kai ollut 170mm.
- Miten ikkunat viimeistellään sisältä? Tuleeko karmien ja seinän väliin peitelistat vai smyygit? Me pyrimme vähälistaiseen rakentamiseen, joten meille tulee smyygit. Maallikoille kerrottakoon, että ne on vähän kuin vanhanaikaiset ikkunalaudat, sellainen seinäsyvennys, josta ikkunakarmi suoraan alkaa ilman listoja tai saumoja. Mulle piirrettiin tästä aika monta kuvaa, ennen kuin ymmärsin smyygin vähäeleisyyden. 👌
- Entä ikkunoiden ylimääräiset härpäkkeet, kuten saranat, helat ja sälekaihtimien säätimet? Näistä minä olen kehittänyt itselleni suurimman ahdistuksen. Vihaan kaikkea ylimääräistä koristusta ja esimerkiksi nuo yllä olevan kuvan kahvat ovat mun makuun liian koristeelliset, koska niissä menee yksi (!) ylimääräinen ura. Sanomattakin lienee selvää, etten pidä myöskään näkyvistä saranoista ja sälekaihtimien säätimetkin haluaisin mahdollisimman simppeleinä. Koska oon myös turvallisuuspoliisi, en halua, että sälekaihtimista roikkuu mitään naruja, koska niissä on minimaalinen kuristumisriski esim. lapsilla.
Tiiviltä saisi piilosaranoituja ikkunoita. Siistiä! Mutta kahva taas on liian iso mun makuun. En kai mä mitenkään tarkka ole? Kuva Pytinkimessuilta, Tiivin esittelypisteeltä. |
- Ikkunalasien, karmien ja pellitysten yhteensopivuus? Tämä tulee eteen etenkin silloin, jos ikkunoita ja ovia joutuu ottamaan eri firmoista. Esim. ikkunalasit ovat erivärisiä riippuen siitä, onko ikkuna niin kutsuttua selektiivilasia. Myös karmien sekä ikkuna- ja kattopeltien värisävyjen kanssa kannattaa olla tarkkana. Osa valmistajista käyttää RR- ja toiset RAL-värikarttoja. Näiden värisävyt ovat lähellä toisiaan, mutta munkaltainen tarkka ihminen kyllä huomaa eron ja siitä se riemu repeää... varmasti kirjoitan tuskailupostauksen sitten kun pääsemme näiden värisävyjen valintaan!
Tässä välissä lista palaa taas niihin oikeasti tärkeisiin asioihin... 😂
- Ikkunoiden energiatehokkuus: U-arvo eli lämmönläpäisykerroin sekä varsinainen energialuokka (A-G). Pyrimme energiatehokkaaseen rakentamiseen, joten olemme kilpailuttaneet ikkunoita vain hyvillä U-arvoilla (n.0,6-0,8).
- Turvalasit. Luulisi, että kaikilta firmoilta saisi samojen standardien mukaisia tarjouksia, mutta me olemme ainakin saaneet eri firmoilta erilaisia ehdotuksia siitä, mitkä ikkunat ovat turvalasia eli karkaistuja/laminoituja. Eikä me vieläkään olla ymmärretty miksi näitä turvalasejakin pitää olla sataa erilaista. Turvalasi pitää siis laittaa, jos ikkunan alapinta on alempana kuin 70cm lattiapinnasta. Sisäpuolelta tässä ei ole tulkinnanvaraa, kaikkien ikkunoiden edessä voidaan oleskella. Ulkopuolelta sen sijaan osa firmoista tarjoaa turvalasia kaikkiin maahan saakka oleviin ikkunoihin ja osa firmoista vain niihin ikkunoihin, joiden edessä on selkeästi oleskelualue, kuten terassi tai sisäänkäynti. Mua ihmetyttää tämä, sillä kyllähän yksikerroksisessa talossa kaikkien lasien edestä varmasti liikutaan. Turvallisuuspoliisista taas päivää, mutta kyllä me aiomme laittaa turvalasia myös niihin korkeisiin ikkunoihin, joiden edessä ei ole terassia.
- Kun perusspeksit on tarkistettu, päästään lisäominaisuuksiin. Ikkunoihin voi valita esim. huurtumattoman, auringonsuoja- tai äänierityslasin. Puhumattakaan kaiken maailman hyttyspuitteista ja verhoratkaisuista. Kattellaan niitä sitten tuonnempana.
- Ja sitten vielä ne ikkunoiden kuljetukset, nostot ja asennukset... Tähän väliin voisin matkustaa ajassa taaksepäin vuoteen 2003. Silloin mun isä ja äiti rakensivat omakotitaloa ja mä olin 15-vuotias. Olimme jo muuttaneet, kun kaiteiden laseja tultiin asentamaan. Isän lisäksi minä olin kotona, mutta pysyttelin visusti omassa huoneessa. Järkeilin homman niin, että jos en näe koko asennusta, töissä ollut äitini ei voi syyttää ainakaan mua siitä, jos jälki onkin aivan kauheaa. Ei liene epäilystä keneltä olen tämän tarkkuuteni perinyt. Tähän raksaprojektiin olen varannut saman roolin. En aio olla paikalla kun monen tonnin lasielementtejä kiikutetaan metrien korkeudessa imukupeilla. 👻 Nämä rahti- ja kalustoasiatkin pitää silti selvittää.
PS. Ne äitin ja isän kaidelasit on vielä 15 vuoden jälkeenkin tyylikkäät!
Tiivillä ainakin nuo integroidut sälekaihtimet on todella huonosti toteutettu. Tuo pyöreä nappula ei pysy paikallaan ellei sitä tarkasti paikalleen asettele. Ja kun verhot ovat ylhäällä, jää se naru roikkumaan valtavan isona lenkkinä vapaasti, koska se verho lukitaan ylös laittamalla naru kaksinkerroin tuolla nappulalla. Köpöt eikä kauhean turvalliset.
VastaaPoistaMe myös hieman moitimme Pytinkimessuilla sitä, että se Tiivin pyöreä nappi irtosi herkästi. Mutta itse asiassa Tiivi on käsitykseni mukaan ainut firma, jonka verhoissa se naru kelautuu sisälle silloinkin, kun verho on vedetty ylös (ja kun verhon haluaa takaisin alas, sitä nupin sisäosaa vedetään). Kaikilla muilla se naru jää lenkiksi kun verhon vetää ylös. Siihen tosin nykyään laitetaan ikkunapuitteeseen sellainen ylimääräinen nuppi, johon narun saa kiinni. Toki sekin on taas yksi ruma osa lisää puitteeseen... Seuraavassa elämässä musta tulee ikkunakauppias ja alan valmistaa täydellisiä ikkunoita! :D Sellaisia kun kukaan ei tunnu nykyään tekevän... :/
VastaaPoistaBest Casino in USA 2021 - DrMCD
VastaaPoistaPlay at a great gaming 태백 출장마사지 area with over 20,000 exciting casino games. Great 강릉 출장안마 variety 여주 출장안마 of 세종특별자치 출장샵 games; High-quality slots and video poker. Free play 제천 출장안마 is available.
Varmaan aika homma tuo ikkunoidenkin valitseminen. Meillä on sälekaihtimet tulossa lähiaikoina, ne ei nimittäin sisältynyt suoraa ikkunoihin. Aivan normaalit semmoiset. Ilmeisesti on niitä motorisoitujakin. Me pidämme enemmän näistä perinteisistä.
VastaaPoistahttps://www.bella-kaihdin.fi/salekaihtimet
Tuo energiatehokkuus onkin varmasti hyvä ottaa huomioon! Meidän naapuri myös juuri kertoi siitä, että heillä on laadukkaat ikkunat etsinnässä heidän omakotitaloon, jonka rakentaminen alkaa keväällä. Etukäteen jo siis asiaa selvittelevät.
VastaaPoista