Ulkoverhous ja maalin valinta


Talo on ollut nyt ulkoa maalattuna muutamia kuukausia ja sitä on ehditty katsella monenlaisissa valaistuksissa. Koko ajan ollaan enemmän ja enemmän tyytyväisiä siihen, millainen sävy valittiin. Ihan helppoa se valinta ei ollut ja paljon tuli luettua blogeja aiheesta, joten tässä muille maalaajille avuksi meidän kokemuksia värin valinnasta.



Koemaalaamamme värikoodit vasemmalta oikealle: Tikkurila Q805, Pro Grey 1948, Pro Grey 1927, Teknos T7048 ja Pro Grey 1920. Päädyimme valitsemaan oikeanpuolimmaisen (Pro Grey 1920). Blogitekstin lopussa lisää värisävyn valinnasta.


Meidän rakennusluvan julkisivuvärityssuunnitelmassa oli määritelty talon ulkoverhoukseksi negatiivinen rimalaudoitus ja väriksi ruskeanharmaa. Sellaista lähdettiin metsästämään.


Oltiin alunperin ihastuttu pystylaudoitukseen ja sellainen selvästi sopi talomme latomaiseen muotoon. Arkkitehtimme ehdotti taloon negatiivista rimalaudoitusta. Rimalaudoitushan on tuttu vanhoista pohjalaistaloista. Siinä laudat on alla ja näiden päälle tehdään rimoitus. Meillä homma modernistettiin kääntämällä se toisinpäin. Rimat laitettiin siis alle ja laudat tähän päälle. Näin ulkoverhous näyttää pystypaneloinnilta, mutta on hieman "särmikkäämpi" johtuen syvemmistä raoista lautojen välissä.


Kuva: Rakennustieto.fi, RT-ohjekortti puuverhouksiin.






Jotta pääsimme testaamaan maaleja isommalle pinnalle, teimme koerimalaudoituksen. Se tehtiin rautakaupasta valmiiksi löytyneistä ulkoverhouslaudoista. Ne olivat kuitenkin varsinaiseen käyttöön hieman vääriä tarkoilta mitoiltaan ja niiden reunat olivat pyöristettyjä. Tavoittelimme mahdollisimman modernia ja "karua" ulkoasua, joten halusimme laudat ilman pyöristyksiä. Hyvin nopeasti selvisi, ettei sellaisia lautoja olisi saatavissa mistään, joten lähdimme kyselemään niitä suoraan sahoilta. Epätoivo meinasi jo iskeä, kun esim. yhdellä sahalla ihmeteltiin ja epäiltiin toiveitamme ja kerrottiin, ettei kukaan ole neljäänkymmenen vuoteen kysellyt vastaavaa. 😁 Siinä meinasi jo itseenkin iskeä epävarmuus, että tiedetäänkö yhtään, mitä ollaan tekemässä. Lopulta saimme Jukajan Ristikolta hyvää palvelua ja he sahasivat meille juuri toiveittemme mukaiset laudat. Päällilautojen mitat olivat 23x120 ja alurimojen 23x50. Päätimme asentaa päällilaudat noin 20mm välityksellä. Onneksi epävarmuudenkin hetkellä luotimme arkkitehtimme näkemykseen ja omaan fiilikseen, sillä lopputulos oli juuri meidän näköinen.





Jukajan Ristikko toimitti meille sekä ulkoverhouslaudat talon pitkille sivuille, että UTS-profiilin ulkoverhouspaneelit päätyihin. Paneelit otimme raakatavarana ja maalasimme pohjamaaleja myöten itse. Olihan se urakka, josta viisastuneena tilasimme ulkoverhouslaudat pohjamaalattuna. Talon molempien päätyjen "kehykset" toteutettiin siis UTS-profiilin ulkoverhouspaneelilla (95mm leveä). Paneelit sahattiin jiiriin siten, että niistä saatiin aikaiseksi siisti kehys päätyihin. Olihan noissakin askartelemista, mutta lopputulokseen olemme äärimmäisen tyytyväisiä.







Katon ja ikkunoiden väriksi oli sovittu RR23 eli tummanharmaa jo rakennuslupavaiheessa. Maalille meillä ei ollut mitään tarkkaa värisävyä katsottuna, joten tummanharmaata maalia lähdettiin etsimään sillä kriteerillä, että emme halunneet maalin taittavan tippaakaan siniseen. Aloitimme selailemalla erilaisia blogeja ja ajelemalla asuinalueilla etsien tummanharmaita taloja. Yhdellä ovella kävin jopa soittamassa ovikelloa ja kysymässä värikoodia.

Näiden alustavien tunnustelujen perusteella haimme Värimiehiltä koemaaleja. Talon seinärakenne on toteutettu hengittävänä, joten halusimme valita myös hengittävän maalin. Vastaavan mestarimme suosituksesta päädyimme Tikkurilan Vinhaan, joka on peittävä puunsuoja. Se jättää kauniisti puunsyyt näkyviin, joten pinta jää luonnollisen ja elävän näköiseksi.

Koemaalien värisävyjä katselimme Tikkurilan ja Teknoksen perusvärikartoista. Talo, jonka värikoodia käviemme ovella kysymässä, oli maalattu Tikkurilan Pro Grey-värikartan sävyllä 1948. Vaikka emme valinneet lopulta tätä sävyä, sen avulla pääsimme oikean värikartan jäljille.





Koemaalaamamme värikoodit vasemmalta oikealle: Tikkurila Q805, Pro Grey 1948, Pro Grey 1927, Teknos T7048 ja Pro Grey 1920. Päädyimme valitsemaan oikeanpuolimmaisen (Pro Grey 1920).


Alunperin olimme ihastuneet eniten maaleihin Tikkurila Pro Grey 1927 ja Teknos T7048. Koemaaleja hakiessamme mies valitsi vielä viimemetreillä mukaan myös maalia Pro Grey 1920 (kuvassa oikeanpuolimmaisena). Onneksi valitsi, sillä heti ensimmäisten koemaalausten jälkeen tuo näytti parhaalta. Meidän silmään alkuperäinen suosikkimme Pro Grey 1927 näytti liian vihertävältä ja Teknos T7048 liian violetilta. Varmuuden vuoksi haimme kokeeksi vielä maalit Tikkurila Q805 ja Pro Grey 1948. Nämä jäivät kuitenkin makuumme liian hailuiksi. Ne olivat varsin "perusharmaita". Valitsemassamme Pro Grey 1920-sävyssä meitä ihastutti ruskea sävy, joka tietyillä valaistuksilla paistaa varsin paljonkin läpi.

Teimme koemaalauksen juuri oikealla hetkellä, sillä pidimme samalla viikolla raksalla 30v-grillijuhlat ja saimme kaikilta vierailtamme mielipiteitä maaleista. Osa oli tosin sitä mieltä, ettei niissä ole mitään eroja. 😁 Myös arkkitehtimme kävi kertomassa mielipiteensä ja onneksi vahvistamassa valintamme. Seuraavassa muutamia kuvia talomme väristä erilaisilla säillä.



Pääsisäänkäynnin ja kodinhoitohuoneen oven syvennykset verhoillaan vielä keväällä vaalealla julkisivulevyllä. Huomatkaa pääoven kahva, jonka isä teki meidän vanhasta hääkyltistä. 😍





Kommentit

  1. Hyvältä näyttää! Minusta tuntuu, että tuo maalin valinta oli yllättävän hankalaa meilläkin. Nyt vihdoin pian saadaan julkisivumaalaus tehtyä. Päätökseen tosiaan kului hieman aikaa. Meillä oli valinta kahden beigen väliltä.

    VastaaPoista
  2. Mikä tuo naapuritalon sävy on?

    VastaaPoista
  3. Hei, meillä alkamassa rakennusprojekti ja myös hengittävällä seinärakenteella. Mitkä sisämaalit valitsitte? Kipsilevyt kaiketi sisäpinnoilla kuitenkin?

    VastaaPoista
  4. Näyttää hyviltä nuo sävyt. Meillä oli tarkoitus myös ulkomaalaus tehdä kesällä. Kuitenkin satutin käteni, joten leikkaus tulossa eteen. Voi olla, että täytyy ammattilainen siihen hankkia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti